mei 23, 2021

De behandeling

Hoe verloopt een Orthomoleculaire behandeling?

Voor de eerste afspraak wordt een uitgebreid intake-formulier per mail verstuurd. Dit formulier mail komt ingevuld terug voor het consult zodat ik het van tevoren door kan nemen en weet waar ik op letten moet.   Daarnaast worden alle reguliere medicijnen en supplementen meegenomen die U gebruikt en eventuele recente laboratoriumuitslagen die U hebt gekregen via huisarts of specialist. In het eerste consult wordt er een beeld gevormd aan de hand van alle beschikbare informatie. Op basis hiervan wordt er gekeken wat er nodig is om de klacht te verhelpen. Het is later ook mogelijk het consult te gebruiken als een ‘APK’ onderzoek.

Wanneer blijkt dat er meer informatie nodig is dan kunnen er diverse lab onderzoeken gedaan worden. Deze testen worden opgestuurd naar een extern lab. Dit gebeurt altijd in overleg met de cliënt. De kosten voor deze onderzoeken vallen niet onder de consult-prijs. Daarnaast beschikt de praktijk ook over doormeet apparatuur om een aantal functies in kaart te brengen. Waaronder de vitamine en mineralen levels en zijn de functies van diverse organen door te meten.

De basis voor behandelingen van fysieke klachten in mijn praktijk is Orthomoleculaire Geneeskunde. Wanneer blijkt dat er sprake is van een psychische component van de klacht dan kunnen ook Gesprekken, Hypnotherapie en EMDR worden in gezet. Door middel van het toedienen van de specifieke, op elkaar afgestemde vitaminen, mineralen en andere micronutriënten wordt het zelf genezend vermogen van het lichaam aangesproken om de eigen balans weer te herstellen.

Vaak geeft een intakegesprek al veel inzicht en kan er bij een vervolgafspraak gekeken worden hoeveel verbetering er wordt ervaren. In de meeste gevallen wordt na een aantal weken wel een vervolgconsult ingepland. Afhankelijk van de ernst van de klacht en het effect van de behandeling vinden er vervolgconsulten plaats.

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te consumeren. Het meest bekende voorbeeld hiervan is wel foliumzuur. Ook reguliere geneeskundigen adviseren nu gezonde vrouwen die zwanger willen worden, extra foliumzuur te nemen om de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje.

Gezond zijn en gezond blijven hebben met meerdere dingen te maken. Behalve met voeding ook met lifestyle ; de hoeveelheid slaap, mate van beweging en ook hoeveel stress die iemand ervaart. Ook de emotionele situatie is van invloed op het fysieke en mentale functioneren. We zien dit ook terug in onze spreektaal (Ik spuug ervan, heb veel aan mijn hoofd, ik kan het niet meer dragen, ik krijg er buikpijn van). Wanneer de balans in de Lifestyle verstoord is geraakt, merk je dat aan de gezondheid.

In mijn praktijk als Psycholoog/ Hypnotherapeut/ EMDR therapeut en Orthomoleculair therapeut heb ik dan ook gekozen voor een brede aanpak: voedingsadvies, leefstijl, slaapverbetering, bewegingsmogelijkheden onderzoeken, stress ontlading en traumaverwerking.